søndag 3. april 2016

Bunadkort

Gjennom en link på facebook fant jeg en haug med nydelige bunadkort hos Kristinas kortblogg, jeg bare måtte lage noen selv også. Det ble tilsammen 3 stykk.

Første ut er Romeriksbunad, det fordi det er plassen jeg er fra.


ROMERIKSBUNAD (tekst hentet fra: bunadrosen.no)
Romeriksbunad L40 ble satt i produksjon i 1940.
Den har stakk, liv, forkle, veske, belte og lue i toskaft ull i fargene blått, grønt, sjøgrønt eller rødt. Bunaden har broderi på liv, stakk, forkle, veske og lue.

Skjorten finnes i to varianter, begge er i hvit lin med broderi på krage og linninger. Capen lages i samme stoff som bunaden. Det brukes oksidert eller forgylt sølv. Strømpene skal være offwhite.Andre ut er Oslobunaden, valgte den fordi det er der det bor mest mennesker i Norge.


OSLOBUNADEN (tekst hentet fra: oslobunaden.no)
Oslobunaden anno 1947 er lys blå, og nederst på skjørtet - hvor broderiet befinner seg, er det innfelt et grått stykke. Dersom bunaden ikke har dette grå feltet - kan den ikke kalles den originale Oslobunaden. Fargene som ble valgt den gang da bunaden så dagens lys, er hentet fra Oslos byvåpen. Motivene på broderiet er inspirert av Oslomarkas sommerblomster og kan beundres på skjørtet, livstykket og lua. På veska er det St. Hallvard som er i fokus.

Man kan velge mellom grå og hvit skjorte, med og uten broderier. Det benyttes naturmaterialer - enten bomull eller lin. Sølvet som hører til Oslobunaden er spesiallaget for bunaden, vi innehar enerett og man har nå to muligheter til å velge lås med navnet OSLO inngravert. Tilhørende ytterplagg velges etter ønske – cape, jakke eller sjal -  samt annet tilbehør som hårbånd, silkeskjerf, underskjørt, sko, strømper og bunadspose.Sistemann ut er Valdresbunaden, denne fordi det er den jeg har, og nærmeste familie rundt meg.


DEN GAMLE VALDRESBUNADEN (tekst hentet fra: norskflid.no)
Den gamle Valdresbunaden er inspirert av broderier på luer og sjal fra distriktet, og kom i bruk fra 1914. Stakk og liv, lue og veske er i svart eller mørkt blått ullstoff med fargerike broderier. Cape eller jakke sys i samme stoff. Alternativt kan en bruke et enkelt svart sjal. Skjorta er i lin eller bomull. Svarte strømper og bunadsko hører med. Valdres har rike sølvsmedtradisjoner.
Vi samarbeider med Høvda Verkstad i Øystre Slidre. Alt sølv vi fører blir produsert i Valdres. Til vanlig blir det brukt en sølje i halsen og en i bringa på de broderte bunadene. En tredje sølje kan brukes. Alle søljene skal festes i skjorta. Det er ingen standard på hvilke søljer du skal bruke. Du velger kombinasjoner selv.Disse var veldig gøy å lage, kan være fordi jeg er utrolig glad i bunader. Skal heller ikke se bort ifra at det blir flere.

Ha en fin fin søndag!

♥ Monica

8 kommentarer:

 1. Disse kortene er bare så fine :-) Flink du :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Sant :) Noen ganger ser man ting som man bare må sette seg ned å lage med det samme.

   Slett
 2. Dette var flotte konfirmasjonskort. Dei ser jo heilt "ekta" ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :) Er jo så morsomt å lage de!

   Slett
 3. Hei hvor har du funnet det som du hsr brukt på rommeriksbunaden... den mønsteret... jeg har bunad diesen

  SvarSlett
 4. Hei. Utrolig fine kort! Kunne du tenke deg å dele bildene av bunadsdelene? Mvh Marianne

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :) Beklager, men jeg deler ikke de jeg har laget. Men fult mulig å lage de selv. Jeg har brukt bunads bilder som er redigert og tilpasset i photoshop.

   Slett